Ladislau Bölöni este tipul de tehnician care comunică rar și care este, câteodată, excesiv de atent în ceea ce privește acuratețea mesajului său. Mai ales când vine vorba despre delicatul subiect Steaua și despre patronul formației cu care Bölöni câștiga cândva Cupa Campionilor.
Precedenta opinie pe această temă a fost prezentată publicului larg printr-o scrisoare deschisă: „Iubesc Steaua, dar nu Steaua de azi”, în octombrie 2009, atunci când le-a luat apărarea fostelor glorii jignite de Gigi Becali. Contactat zilele trecute de colegul Andrei Nourescu, Bölöni s-a arătat reticent: „Nu comentez!”. A revenit ulterior cu un telefon și i-a solicitat prin mail întrebările. La câteva zile m-a sunat pentru a se asigura că răspunsurile sale nu vor fi modificate, denaturate, scoase din context. Surprinzător însă, antrenorul Al Wahda a trimis pe mail răspunsurile sale la întrebări ușor modificate. Respectându-i rugăÂmintea, dar respectându-ne în același timp meseria și cititorii, prezentăm citatele lui Bölöni. Nu am umblat pe text nici măcar pentrua a scoate ghilimelele de la Steaua. „Pițurcă a ales cu inima”
Legat de plecarea lui Victor Pițurcă și ultimele evenimente de la Steaua: „Am fost nu doar coechipier cu Pițurcă, ci și coleg de cameră, astfel că îi cunosc toate luminile și umbrele. E un tip profund, un om făcut să reușească. Încă de când juca, îi admiram pe teren inteligența și calitățile de lider, care i-au rămas neștirbite după retragerea din activitate. E un ins conceput pentru lucrurile mari, care țintește obligatoriu sus. Am discutat cu el înainte de a veni antrenor la «Steaua» și știu că a făcut această alegere cu inima, dovadă fiind că a refuzat o altă propunere, foarte generoasă financiar, din străinătate. Un om de competența lui nu duce lipsă de oferte, dar la «Steaua» a sosit nu doar cu profesionalismul său recunoscut, ci și cu un entuziasm impresionant”. Referitor la reușita sau nereușita proiectului respectiv: „Pițurcă la „Steaua” însemna omul potrivit la locul potrivit, pentru că, în afara calităților sale profesionale, prezența lui la conducerea tehnică ar fi ținut în echilibru triunghiul conducere – jucători – public. Iar acesta e, poate, lucrul cel mai sensibil la echipă”.
„La Steaua trebuie să protejezi echipa de conducere”
Cum de a eșuat totul atât de rapid? „Pițurcă e un lider. Când el apare, ceilalți sunt siliți să facă, obligatoriu, un pas înapoi. Prin prezența sa nu s-ar fi suprapus peste celălalt lider, ci l-ar fi eclipsat total. Or, în accepția oamenilor limitați, un asemenea lucru nu este tolerabil”. În viziunea lui Bölöni a mai existat și alt gen de probleme: „Pentru a profesa în liniște, Pițurcă mai avea de îndeplinit un obiectiv-cheie, deși demn de o piesă de teatru absurd: să protejeze echipa de conducere. E ca și cum ți-ai apăra membrii familiei de un tată alcoolic, care vine acasă beat și, într‑un acces de violență, sparge tot ce-i cade în mână. Eu sunt și voi rămâne suporterul «Stelei» pe care Pițurcă o visa, deși, dacă privim lucrurile din punctul de vedere strict al democrației, nu cred că îi poți interzice cuiva să vorbească. La fel cum nu cred că vreun antrenor va reuși vreodată să-și pună șeful cu botul pe labe. De când pregătesc echipe din lumea largă, am întâlnit doar situația inversă, când conducerea îl cenzurează pe antrenor”.
„De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere! De ce ar cere Pițurcă?”
Vorbim despre o piesă cu final așteptat: „E o situație irealizabilă și ilogică, la fel cum ilogic e ca un președinte de club să facă rău echipei. Dar spuneți-mi: ce este logic la «Steaua» de azi? Știți cum sună proverbul acela înțelept: «Nu poți pune carul înaintea…». În acest punct, Bölöni s-a asigurat că știu continuarea proverbului… Am spus „boilor”. „Exact. Înțelepciunea românească e plină de proverbe utile”. Era clar că a dorit să evite să pronunțe un cuvânt ce ar putea fi interpretat. Și totuși, care ar fi fost soluția? „Situația ar fi putut fi rezolvată doar prin inteligența patronului. Dar, vorba altui proverb românesc, «de unde nu este, nici Dumnezeu nu cere”.Și, dacă Dumnezeu nu cere, de ce ar cere Pițurcă?». Românul plecat în Emirate se așteaptă la un val de comentarii la adresa spuselor sale: „Acest gen de reacție a început să mă plictisească, o săptămână n-o să citesc ziarele românești. E modul meu de a mă proteja”.
Gigi: „Bölöni nu e român, e ungur!” Conflictul dintre Ladislau Bölöni și Gigi Becali a început în primăvara lui 2005. Tehnicianul a dat o declarație despre patronul roș-albaștrilor, spunând că acesta ar trebui să stea în spate și să lase jucătorii să apară în față. „Astfel de persoane, de genul omului pe care l-ați amintit dumneavoastră, fac numai rău României. Astfel de oameni trebuie izolați. Fac rău țării”, a declarat atunci fostul selecționer despre Becali. Acesta din urmă nu a rămas dator și a răspuns în stilul său caracteristic: „Bölöni nu e român, e ungur! Un trădător, un vagabond și o jigodie!”. De aici a pornit și conflictul dintre fani și patronul Stelei, care l-au acuzat că jignește fostele glorii ale clubului.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER